Дупничани украсяват домовете си за Коледа  Ден преди Бъдни вечер оживлението и суетнята около празника все повече се засилват. След като празнично блесна централната градска част, по традиция и всяко семейство се старае да украси и своя дом.
2
 Дни наред, че наближава големия християнски празник, ни напомняха светналите с разноцветни лампички прозорци по блокове и къщи, тераси и веранди, както и украсените елхи и борчета по дворовете. А вътре, в дома си, всеки според своя вкус и възможност прави украса за празника.

 Тези, които искат да имат елха за празника, могат да изберат естествена или изкуствена такава. На кооперативния пазар от няколко дни продават естествени елхи, а на много други търговски обекти са изложени различни варианти на изкуствени. Те са с различна големина – малки, средни и големи, с различен цвят – преобладават зелените, но има и бели, и червени, и жълти, и сини, и много други.
Цените им са различни. Тръгват от 2,50 и стигат до 17-20 лв. Естествените се търгуват от 10 до 20 лв. в зависимост от големината им.
4
 Изобилстват в търговските обекти и играчки и други украсителни предмети – гирлянди от станиол и от различни светещи лампички и какво ли още не. И тяхната цена е различна, но срещу сумата от 5 до 10 лв. всеки, който не е запазил миналогодишни украсителни материали, може да си купи нови такива.  5