Златистия грохнал и с разклатена психика Злати Златев-Златистия бе докаран с микробус на затворническото общежитие в село Самораново на зъболекар в Дупница, придвижвайки се бавно с патерици, придружаван от един надзирател. От няколко дни зъбобол не давал мира на Златистия. Съпровождан от надзирател, той се качи на втория етаж в новата поликлиника в Дупница, за да се лекува, съобщава Struma.bg.След кратък престой в стоматологичния кабинет Златистия слезе по стълбите с патериците, купи си лекарства от аптеката и отново бе върнат в общежитието.
В краткия интервал от време репортер на „Струма“ размени няколко думи с излежаващия 18-годишна присъда за убийство дупничанин. „Всичко ме боли. Имам и дискова херния, не съм добре”, заяви Зл. Златев, но смъмрен от съпровождащия го надзирател, млъкна.
Преди време Златистия се оплакал на психиатърката Илка Иванова, която работи в Бобовдолския затвор и обслужва и общежитието в село Самораново, че психиката му е разклатена. Често на Златистия се налага да напуска за час-два затворническото общежитие за превръзки на гноящите по единия му крак рани. От тази болежка той страда дълги години. Превръзките обикновено се правят в манипулационната в частната болница в Дупница.
Златистия е остарял в затвора. Косата му е пооредяла и прошарена. Въпреки че е с патерици, прави впечатление, че е в добра физическа форма, коментираха случайно преминаващи дупничани. В общежитието в Самораново Злати Златев не работи, за разлика от другите известни дупничани, приближените до братя Галеви Апостол Чакалов-Тоци и Владимир Ангелов-Стъклето. Единият се грижи за няколко кучета-пазачи, а другият полива зелените площи в общежитието, по този начин си намаляват присъдите от по 4 години за участие в организирана престъпна група.