Погнаха „Частната“ болница в Дупница заради „много“ пациенти с…астма Редица нарушения в болници в цялата страна са установени при проверка на Националната здравноосигурителна каса. Инспекцията е показала, че пациенти са изписвани от здравните заведения по-болни, отколкото са приети. Санкциите към болниците са около 1,5 млн. лева, но само за документални пропуски и несъответствия между отчетните и реално лекуваните пациенти. Инспекторите на касата, обаче, са предали част от данните си към медицинския одит, който трябва да разследва груби нарушения в качеството на лечение. Един от основните проблеми, според директорката на касата е, че пациентите се лекуват само за заболяването, за което са приети и се изписват болни.
Почти епидемия от конкретни заболявания е открила НЗОК в определени болници при плановите проверки от януари до март. Общопрактикуващи лекари издават фиктивни направления към специалисти, съществува съмнително качество на лечение на всички нива в здравната система, както и подозрително висок прием на пациенти в болниците.
Румяна Тодорова, директор на НЗОК, обяви, че прокуратурата ще проверява лекарските практики оттук нататък. Тя даде на пресконференцията за медиите и конкретни примери за нарушения. В МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003” в Дупница е регистрирана съмнителна епидемия на пациенти с остра левокамерна слабост – кардиална астма и заедно с още няколко подобни сигнала от други здравни заведения, ще бъдат предадени на прокурор. Силните фигури в "частната" болница са общинските съветници от ОДБ в дупнишкия парламент Ени Лефтеров, който е Управител и Костадин Костадинов, който е Административен директор.